poniedziałek, 20 marca 2017

Pasztet z gryki :)

Niesamowity "pasztet" z gryki bądź jak kto woli coś podobnego do twarogu.
Niesamowity smak gryki tak bogatej w krzemionkę i witaminy z grupy B, 100 g zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy niezbędne dla organizmu człowieka, duża zawartość magnezu i witaminy E.

Co należy zrobić by cieszyć się smakiem tej pysznej potrawy?
Najpierw moczymy kaszę gryczaną NIEPALONĄ i NIEŁAMANĄ tzw. białą


Jedni mówią, ze wystarczy doba i czasem tak a czasem nie. Sami zobaczcie :)

Ja moczę najczęściej półtorej doby (zalewam na wieczór i moczy się to w nocy, w dzień i w nocy, i w obiad jest idealna).

Później blendujemy! Możemy dodać kawałek suszonego pomidora (jeśli chcemy mieć nieco bardziej kwaskowy smak) nieco topinamburu (jeśli chcemy jeszcze bardziej zaorzechowić). Na słono sól himalajska, na słodko nic :)albo może to być miód albo owoce, np gruszki i orzechy- w wersji wegańskiej.

W wersji wytrawnej u mnie wygląda to tak:

ozdobiłam potrawę rzeżuchą :) wyśmienicie smakuje ze szczypiorkiem!

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz