sobota, 25 lutego 2017

Produkty, które nie są surowe, lub są podejrzane!

Pozdrawiam Was serdecznie!
W dzisiejszym wpisie podam Wam listę rzeczy, które podają się za surowe, a na pewno takimi nie są.

1. Orzechy nerkowca (cashew)

Tak naprawdę pestki owoców nadnercza zachodniego.  Rosną w Brazylii, Indiach, Wietnamie oraz Afryce Środkowej, gdzie również znajdują się plantacje, z których do wszystkich krajów zachodnich wysyłane są tony orzeszków.



W łupinie, poza orzechem, znajduje się również bardzo silnie żrący olej, który zniszczyłby maszyny. Dlatego robią to ludzie.Większość żrącego oleju usuwana jest w trakcie prażenia łupinek (czyli NA PEWNO NIE JEST TO PRODUKT RAW), jednak nie dzieje się tak za każdym razem, bo czasami wybuchają raniąc robotników.(często są to dzieci). Ich ręczne łuskanie jest również ryzykownym zajęciem, gdyż wysoka temperatura nie zawsze neutralizuje żrący olej.Czyli nie dość, że nie surowe to jeszcze przeciw ludziom.
Ważne! bo są dodawane do wielu deserów surowych i np. surowych chipsów z jarmużu, czy nowych słodkościach surowych, które pojawiły się w sklepach rossmann.

2. Syrop z agawy




Najczęściej uzyskuje się go w ten sposób:
"Aby wyprodukować nektar z agawy, z jej rdzenia wyciska się sok, który jest filtrowany, po czym podgrzewany, aby przeprowadzić proces hydrolizy cukrów złożonych w cukry proste, głównie fruktozę. Przefiltrowany i podgrzany sok zostaje skoncentrowany do syropopodobnego płynu, odrobinę mniej gęstego od miodu" (wikipedia)
albo jak podaje dalej wikipedia
"Alternatywny proces bez użycia ciepła jest opisany w patencie Stanów Zjednoczonych, w którym do hydrolizy polifruktozanów we fruktozę stosuje się enzym uzyskiwany z kropidlaka czarnego (Aspergillus niger)"
A czymże jest kropidlak czarny? Jest to grzyb CAŁKOWICIE NIEBEZPIECZNY DLA CZŁOWIEKA!
"Kropidlak może być przyczyną infekcji grzybiczej ucha (otomykozy) prowadzącej do zmian chorobowych zwanych uchem pływaka. Wdychanie zarodników tego grzyba może powodować chorobę płuc kojarzoną z tzw. klątwą Tutanchamona. Grzyby te wytwarzają toksyczne substancje aflatoksyny i prawdopodobnie ochratoksyny, które jak inne mykotoksyny mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi."






Znalezione obrazy dla zapytania syrop z agawy         ()

3. Przyprawy NIEKTÓRE

A konkretnie to:
a) kurkuma w proszku (KORZEŃ JEST SUROWY)
b) chilli w proszku
c) pieprz cayenne w proszku
d) nawet imbir zmielony
Proces produkcji takich przypraw przebiega przy wykorzystaniu wysokiej temperatury, by móc zmiażdżyć na pył korzeń danej przyprawy
SPRAWDZAJCIE JAK DANA PRZYPRAWA POWSTAŁA! mogą istnieć wyjątki, choć się nie spotkałam
CYNAMON cejloński i wszelkie ziołowe surowe

4. Miód, który został podgrzany, albo sfałszowany (uwaga na hipermarkety)

5. Chipsy owocowe, lub warzywne

6. Suszone owoce, warzywa i grzyby.

7. Tahini (musi mieć oznaczenie, że jest surowe- reszta jest z prażonych nasion sezamu) tak samo z masłem orzechowym

8. Syrop klonowy

"Metody wytwarzania syropu klonowego zostały usprawnione w ciągu minionych kilku wieków, jednak w istocie swojej pozostają w zasadzie niezmienione. Sok wciąż jest najpierw zbierany, a następnie zagęszczany bez stosowania środków chemicznych i konserwantów. W celu uzyskania 1 litra syropu klonowego trzeba odparować wodę z 20 do 50 litrów soku pozyskanego z drzew. Uzyskuje się syrop mający temperaturę 4,1 °C wyższą od temperatury wrzenia wody" (wikipedia)

9. Płatki zbożowe:


W czasie produkcji wykorzystuje się wysokie temperatury w celu usunięcia łuski, lub wysuszenia lub skruszenia.
JEDYNIE NA PEWNO SUROWE SĄ TE, KTÓRE SOBIE SAMI ZMIELICIE!

10. Orzeszki ziemne:

W sklepach spotkacie prażone (w łupinach) jednak możecie poszukać obłuskanych nieprażonych.


PODSUMOWUJĄC:

jedząc sezonowo, regionalnie i większość rzeczy produkując samemu (a raczej wraz z Mateńką Ziemią) nie będziemy musieli zastanawiać się nad surowością danej przyprawy czy suszek

POZDRAWIAM WSZYSTKICH!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz