Zanim o przepysznej surówce to o niesamowitym buraku!
LIST GOŃCZY!
IMIĘ: BURAK CZERWONY
POSZUKIWANY ZE WZGLĘDU NA PIERWIASTKI I WITAMINY:
C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, A, E, K
wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód
(trzeba dodać, że w doskonałej harmonii mają się potas i sód oraz wapń i fosfor oraz żelazo i magnez- nie zaburzając a wspomagając swoje wchłanianie)
Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna - 0.334/0.331 mg
Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy - 109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K - 0.2/0.2 µg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna - 0.334/0.331 mg
Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy - 109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K - 0.2/0.2 µg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
Witamina C – 4.9/3.6 mg
Tiamina – 0.031/0.027 mg
Ryboflawina – 0.040/0.040 mg
Niacyna - 0.334/0.331 mg
Witamina B6 - 0.067/0.067 mg
Kwas foliowy - 109/80 µg
Witamina A – 33/35 IU
Witamina E – 0.04/0.04 mg
Witamina K - 0.2/0.2 µg
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
WŁAŚCIWOŚCI: wzmacnia układ krwionośny, wspomaga wątrobę, nie wchłania metali ciężkich a usuwa je z organizmu, antynowotworowe- oczywiście najlepszy surowy, bo przegotowany szkodzi cukrzykom
KTO TYLKO GO SPOTKA MUSI NATYCHMIAST GO ZJEŚĆ!
Czas na surówkę!
SKŁAD:
3 małe buraczki (lub jeden wielki bydlak)
1 średnie jabłko
szczypiorek (pęczek)
słonecznik (na oko)
piętruszka świeża zielona
olej lniany (na oko)
sól himalajska różowa do smaku
opcjonalnie ocet jabłkowy surowy (najlepiej samodzielnie robiony- przepis już wkrótce!)
lub sok z cytryny
Buraczka ścieramy na tarce- grube oczy. Jabłko może być na grubych lub na małych :) Szczypior siekamy. Wszystko mieszamy!
ZAJADAMY!
bez oleju też jest wyborna!(odeszłam od olejów dlaczego? napiszę)
OdpowiedzUsuńbez słonecznika jest dużo lżejsza
Pozdrawiam!